Menjadi Rabbani dalam Berilmu

Salam alaik.

Banyak membaca hanya akan “menggemukkan” kita dengan ilmu, bukan kefahaman. Setiap pembacaan seharusnya disusuli dgn ujian kefahaman yg boleh dilakukan sama ada melalui tindakan, penulisan, mahupun perbualan; secara formal mahupun tidak. Menulis atau membicarakan sesuatu isu akan mengerah sel2 otak utk mengumpulkan memori dlm satu “kolektif fail”. Ilmu yg bercabang-cabang drpd pelbagai sumber akan dikumpulkan mengikut perkaitan lalu menghasilkan satu konklusi/nama fail yg harmoni.

Proses asimilasi ilmu ini dapat kita lihat pada ujian berbentuk konvensional iaitu kertas peperiksaan mahupun praktikaliti di dunia sebenar. Contohnya,  “news feed” Facebook hanyalah sebagai medan bagi mendedahkan kita terhadap realiti dunia yg sebenar. manakala ruangan komen adalah bagi mengekspresikan perasaan dan hasil proses penyulingan maklumat yg diterima. Tulisan kita bakal melambangkan mentaliti (fikrah) kita. Kita ada pilihan utk memberi reaksi dan pendapat sama ada berbentuk provokatif/destruktif ataupun konstruktif. Adakah kita akan melihat dari sudut “tunnel vission” ataupun “helicopter view”?

Memetik kata2 Dr MAZA dalam bukunya “Aku Ingin Kembara Lagi”, budaya ilmu dan berfikir ini sudah menjadi satu kemestian bagi para intelektual terutamanya di kota Oxford. Pemikirnya bukan sahaja dalam kalangan orang Barat, malah merangkumi seluruh profesion dan ahli falsafah termasuklah Islamisme (cth Mehdi Hasan dan Tariq Ramadan di Oxford Union). Namun begitu yg menyedihkan adalah mereka tidak jelas tentang arah tuju setiap diskusi kerana setiap perdebatan hanya berakhir dgn kepuasan mengalahkan pihak lawan.

"Jadilah kamu pengabdi2 Allah (rabbaniyun) kerana kamu mengajarkan kitab dan kerana kamu mempelajarinya!" [3:79]

Acapkali para duat ataupun daiyah merasa inferiority complex disebabkan perasaan kurangnya ilmu utk didakwahkan dan disampaikan kpd mad'u pada sesi liqo'/ta'lim walaupun mereka sedar tidak perlu menjadi ulama' (seperti yg lazim difahami) utk layak bergelar pendakwah. apa yg dianjurkan pada ayat ini adalah bermula dgn menyampaikan apa yg kita fahami. langkah seterusnya barulah proses analisis, check and balance- mana yg kurang, hujah mana yg longgar, amal mana yg tak dipraktikkan lagi- diikuti dgn sesi menuntut ilmu dgn lagi deras. natijahnya, kita menjadi rabbaniyun dan membina mad'u menjadi rijal rabbani.

"Dan betapa banyak nabi yg berperang didampingi sejumlah besar dari pengikutnya  yg bertakwa (ribbiyyun). Mereka tidak menjadi wahan kerana bencana yg menimpa mereka di jalan Allah, tidak lemah dan tidak pula menyerah kepada musuh. Dan Allah mencintai orang2 yg sabar." [3:146]


Dgn ilmu agama mahupun ilmu dari bacaan umum/ilmiah seharusnya membentuk jiwa yg semakin tunduk kpd Pencipta kerana kita adalah golongan intelek yg berfikir tentang setiap ciptaanNya mewakili segenap kekuasaanNya. Terbuktilah bahawa orang yg paling bijak ialah mereka yg sentiasa mengingati mati kerana tiada lagi perasaan wahan (cintakan dunia takutkan mati) dalam kembara hamba di muka bumi ini. Bukan itu sahaja, mujahid (orang yg berjihad) akan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh bagi menambah kekuatan thaqafa (minda) dan fizikal (qowiy baq hang) kerana mereka melihat kematian tidak menunggu hari tua. Jelaslah seorang da'ie itu tidak hanya statik dan menunggu disuap murobbi ohoy. Kita seharusnya rajin berjaulah dan berjalan-jalan utk mencari kebenaran dalam tinggalan sejarah dan menghadiri daurah (konferens2 riang).

Apa tunggu lagi, nantikan kembara daie di bumi al-Maududi!

p/s: mohon doa flight oktober ini. jzkk. Post a Comment

0 Comments